27 Οκτ 2011

Εγκαίνια για την νέα μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας τομάτας στη Δράμα

Μια νέα μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας τομάτας δημιουργείται από πέντε Έλληνες επιχειρηματίες στην περιοχή Πετρούσα Δράμας. Η επένδυση γίνεται από την εταιρεία Wonderplant AE των Σπύρου Θεοδωρόπουλου (Chipita AE), Σταύρου Νένδου (Select Αρτοσκευάσματα), Αχιλλέα Φώλια (Goodys), Μιχάλη Αραμπατζή (Ελληνική Ζύμη) και Θέμη Μακρή. Αποτελεί ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα το οποίο φιλοδοξεί να δώσει νέα ώθηση στην καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών, αλλά και στην τόνωση της ελληνικής και τοπικής οικονομίας.


Η μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας είναι ένα πρότυπο συγκρότημα που αξιοποιεί την ολλανδική τεχνογνωσία για την καλλιέργεια κηπευτικών. Διαθέτει ιδιόκτητο τυποποιητήριο και συσκευαστήριο και αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα στον τομέα της γεωργίας.

Η αρχική επένδυση ξεπέρασε τα 24 εκατ. ευρώ, ενώ το συγκρότημα καλύπτει 120.000 τ.μ. στεγασμένου χώρου σε έκταση συνολικής επιφάνειας 400 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει και δύο τεχνητές λίμνες έκτασης 10.000 τ.μ. που συγκεντρώνουν το βρόχινο νερό, αξιοποιώντας το στην υδροπονική καλλιέργεια.

 Η συγκεκριμένη επένδυση δημιούργησε 100 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή, η οποία υποφέρει από την αποβιομηχάνιση, παρουσιάζοντας υψηλά ποσοστά ανεργίας.

«Πρόκειται για ένα σύγχρονο πρόγραμμα υδροπονικής καλλιέργειας, με τεχνογνωσία που εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ολλανδία, με παράδοση στα κηπευτικά», δήλωσε ο κ. Θέμης Μακρής διευθύνων σύμβουλος της Wonderplant. Η αρχική παραγωγή υπολογίζεται ότι θα φτάσει στους 7.000 τόνους. Σύμφωνα πάντως με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, «με την αξιοποίηση και των υπόλοιπων εκτάσεων η Wonderplant θα προχωρήσει στην παραγωγή και άλλων ειδών οπωροκηπευτικών, τα οποία έχουν ζήτηση στην ελληνική και διεθνή αγορά».


Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία η συγκεκριμένη προσπάθεια δείχνει ότι «όταν ο επιχειρηματίας μπορεί να προσαρμοστεί στις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς μπορεί να επιβιώσει με επιτυχία», επισημαίνει ο κ. Φώλιας

Σε σχέση με τις άλλες μονάδες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα, η μονάδα της Wonderplant έχει δύο σημεία που την κάνουν να διαφοροποιείται. Αυτά είναι το σύστημα ψύξης και το σύστημα interplanting. Το σύστημα της ψύξης θα δώσει τη δυνατότητα στο θερμοκήπιο να παράγει προϊόντα την καλοκαιρινή περίοδο κάτω από ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, ενώ με το σύστημα interplanting, που δίνει τη δυνατότητα να συνυπάρχουν ταυτόχρονα δύο υποστρώματα στο θερμοκήπιο και έτσι δεν χάνεται χρόνος για την επαναφύτευση των καλλιεργειών, θα παράγονται προϊόντα όλο το χρόνο χωρίς διακοπή. 
Τα επίσημα εγκαίνια για την έναρξη λειτουργίας της μονάδας έχουν προγραμματισθεί να πραγματοποιηθούν την 4 Νοεμβρίου, από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη επένδυση υδροπονικής καλλιέργειας κηπευτικών που πραγματοποιείται στο νομό. Είχε προηγηθεί το πετυχημένο εγχείρημα των Θερμοκηπίων Δράμας, στην περιοχή Μικροχωρίου, με επίκεντρο την πιπεριά.

Σταύρος Παϊσιάδης
Πηγή: agrotypos.gr