19 Αυγ 2012

10 συμβουλές για να διατηρήσουμε την υγιεινή του χώρου μας

Η εξάπλωση παθογόνων μικροβίων και βακτηρίων δεν θεωρείται ένα ζήτημα μόνο των αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά και των βιομηχανικών. Η έκθεση του εσωτερικού αέρα ενός δωματίου σε ρύπους μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά νοσήματα, ενώ η μούχλα, οι χημικές ουσίες και η σκόνη μπορούν να πλήξουν την υγεία μας. Όλοι θέλουν να ζουν μέσα σε ένα περιβάλλον που «ακτινοβολεί» λάμψη και καθαριότητα, προστατεύοντας την υγεία της οικογένειάς τους. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε το σπίτι σας σε πιο υγιές και πιο φιλικό χώρο προς το περιβάλλον…


Φυσικά προϊόντα καθαρισμού
Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο φυσικά προϊόντα καθαρισμού στο σπίτι σας, καθώς τα υπόλοιπα «κρύβουν» χημικές ουσίες (αμμωνία), που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα σας, τους πνεύμονες και να προκαλέσουν ημικρανίες. Αντίθετα, τα φυσικά καθαριστικά, όπως το ξίδι, το λεμόνι ή η μαγειρική σόδα απορροφούν τις οσμές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί των τοξικών αποσμητικών χώρου.

Αλλαγή στο σφουγγάρι καθαρισμού
Είναι πολύ άσχημο να χρησιμοποιείτε το ίδιο σφουγγάρι ή πανί για να καθαρίσετε από τον πάγκο της κουζίνας μέχρι τα πιάτα και το μπάνιο. Παράλληλα πρέπει να αντικαταστείτε το σφουγγάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, καθώς τα «παγιδευμένα» σωματίδια τροφίμων και τα υγρά δημιουργούν επικίνδυνα βακτήρια που πολλαπλασιάζονται με ραγδαίο ρυθμό. Μεταξύ των χρήσεων, καθαρίστε το με ένα αντιβακτηριδιακό προϊόν καθαρισμού και αφήστε το να στεγνώσει.

Αλλαγή σακούλας της ηλεκτρικής σκούπας
Το να μην αδειάζετε τη σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας θεωρείται μια επικίνδυνη πράξη. Ειδικότερα, οι οργανισμοί που βρίσκονται της μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία σας ή ακόμα και να πολλαπλασιάζονται. Πρέπει να αλλάζετε τουλάχιστον μια φορά το μήνα τη σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας και να τοποθετείτε μια καινούρια.

Καθάρισμα του κάδου σκουπιδιών
Η απολύμανση του κάδου σκουπιδιών χαρακτηρίζεται απαραίτητη, αφού το μικρόβια αναπτύσσονται διαρκώς σε αυτό το σημείο. Μια διαρροή της σακούλας σκουπιδιών και η πλαστική θήκη μπορεί να γεμίζει βακτήρια που μπορεί να περάσουν στο σώμα σας. Κάθε εβδομάδα πρέπει να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τον σκουπιδοτενεκέ, ενώ παράλληλα μπορείτε να χρησιμοποιείτε και ένα αντιβακτηριδιακό σπρέι.

Αλλαγή των πετσετών στο μπάνιο
Η αλλαγή των πετσετών του μπάνιου, σώματος και προσώπου, αποτελεί μια διαδικασία πρόληψης για οποιαδήποτε δερματική ασθένεια. Μετά από τρείς χρήσεις, οι πετσέτες πρέπει να αντικαθιστώνται , καθώς μπορεί, είτε να έχουν λερωθεί, είτε να έχουν γεμίσει μικρόβια, τα οποία έρχονται κάθε φορά σε επαφή με το σώμα σας.

Προστασία της οδοντόβουρτσάς σας.
Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, τα βακτήρια περικυκλώνουν το χώρο, γεγονός που καθιστά αναγκαία την προστασία της οδοντόβουρτσάς σας. Αποθηκεύστε την σε ένα συρτάρι ή ντουλάπι και όταν πρόκειται να την χρησιμοποιήσετε, απολυμάνετε την με στοματικό διάλυμα. Έτσι, τα μικρόβια στην οδοντόβουρτσά σας δεν θα πολλαπλασιαστούν σε τεράστιους αριθμούς μετά από τις χρήσεις.

Τα παπούτσια «έξω» από το σπίτι.
Προσπαθήστε να μην μπει κανένας με παπούτσια στο σπίτι, αλλά με παντόφλες που θα κρατήσουν το περιβάλλον μακριά από τα μικρόβια του δρόμου. Τοποθετήστε ένα ράφι παπουτσιών στην είσοδο του σπιτιού και βγάλτε τα παπούτσια πριν μπείτε μέσα στο διαμέρισμα.  Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε μικρά παιδιά που παίζουν μέσα στο σπίτι ή βάζουν τα πάντα στο στόμα τους.

Φρέσκος αέρας στο χώρο
Ανοίξτε τα παράθυρα του σπιτιού σας, ώστε να γεμίσει ο χώρος με καθαρό αέρα. Τα περισσότερα από τα χημικά προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιείτε, είναι ανθυγιεινά και ρυπαίνουν τον αέρα που αναπνέετε. Ανοίγοντας τα παράθυρα δημιουργείτε ένα μονοπάτι εξόδου για τους ρύπους και εισόδου του φρέσκου ​​καθαρού αέρα.

Φίλτρα νερού και κλιματισμού
Ανάλογα με την περιοχή που μένετε, το νερό διαθέτει διάφορους ανθυγιεινούς ρύπους που περιλαμβάνουν χλώριο, μόλυβδο και μολυσμένα βακτήρια. Για ασφαλές  πόσιμο νερό, μπορείτε να εγκαταστήσετε φίλτρα νερού στην κουζίνα ή το μπάνιο. Παράλληλα, τα φίλτρα των κλιματιστικών πρέπει να διατηρούνται καθαρά και να αλλάζονται συχνά, ώστε να μην κρατάνε μέσα τους γύρη, σκόνη ή άλλα αλλεργιογόνα.

Καθαρισμός των χαλιών ή των κουβερτών
Ο καθαρισμός ή η αντικατάσταση των χαλιών και των κουβερτών αποτελεί ένα απαραίτητο στοιχείο για ένα υγιές διαμέρισμα. Η σκόνη και τα μικρόβια μεταδίδονται εύκολα μέσα στο χώρο, με αποτέλεσμα να τα εισπνέετε και να προκαλείτε προβλήματα στην υγεία σας. Για αυτό, πρέπει να τα καθαρίζετε τακτικά, αφού γεμίζουν με χημικά προϊόντα, βρομιά, ακόμα και μούχλα.

http://www.flowmagazine.gr