18 Αυγ 2014

Το Project για το Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

Ο «Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης» ήταν για το Project Δράμα 2020 κατά την προεκλογική περίοδο κορυφαίο ζήτημα.


Η ευθύνη για τη μη εκλογή του βαραίνει τόσο την απερχόμενη δημοτική αρχή όσο και την αντιπολίτευση. Η μεν δημοτική αρχή αντιμετώπισε το θεσμό του Συμπαραστάτη ως μπλέξιμο στα πόδια του Δημάρχου και  των αντιδημάρχων, με φόβο να χάσουν την εκλογική τους πελατεία από τα γραφεία τους. Η δε αντιπολίτευση βρήκε μια αφορμή για μικροπολιτικά παιχνίδια, αδιαφορώντας για το αν ο θεσμός του Συμπαραστάτη θα λειτουργούσε μακροπρόθεσμα υπέρ της λειτουργίας συνολικά της διοίκησης, άρα και υπέρ των πολιτών.

Η αντιμετώπιση του θέματος του Συμπαραστάτη ως «μια ακόμη έμμισθη θέση στο Δήμο» απαξιώνει πλήρως το θεσμό και ελπίζουμε η νέα Δημοτική Αρχή να μην υιοθετήσει αυτήν τη στάση απέναντί του. Ως Project Δράμα 2020 θα προσπαθήσουμε στο μέγιστο των δυνάμεών μας να μην επισκιαστεί και πάλι το ζήτημα και να αποκτήσει η Δράμα Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Το Project δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία να προτείνει ή να διαρρεύσει ονόματα γιατί για εμάς ο θεσμός δεν είναι ζήτημα προσώπου όσο προδιαγραφών. Δημοσιοποιούμε ξεκάθαρα και αρκετό καιρό πριν ανοίξει επίσημα το θέμα, τις προδιαγραφές που θα έπρεπε να έχει ο Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης και μάλιστα με τη σειρά που τις παραθέτουμε:

1)  Να μην είναι πολιτικό πρόσωπο ή πρόσωπο που έχει άμεση σχέση με την πολιτική εξουσία. Ο θεσμός του Συμπαραστάτη είναι διαμεσολαβητικός και ανεξάρτητος. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί κατά την άποψή μας να είναι πρόσωπο που ήταν υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές ή έχει εκπεφρασμένες βλέψεις για πολιτική καριέρα στο μέλλον ή το επάγγελμά του αφήνει υπόνοιες για συναλλαγή μεταξύ του θεσμού και των πολιτικών αρχών.

2) Να έχει νομικές γνώσεις. Ο Συμπαραστάτης δεν κάνει πολιτική. Απαντάει με βάση τη νομολογία, ανεξαρτήτως από την πολιτική θέση της δημοτικής αρχής, της αντιπολίτευσης, πολιτών ή οργανωμένων φορέων επί όποιων θεμάτων γίνεται δέκτης καταγγελιών. Ο νόμος δεν αναφέρει ως προαπαιτούμενο τις νομικές γνώσεις, αλλά η στελέχωση με επιπλέον προσωπικό που θα καλύπτει νομικά το γραφείο του Συμπαραστάτη είναι για εμάς ανώφελο έξοδο.

3) Να είναι νέος σε ηλικία, ώστε να δει τη θέση του Συμπαραστάτη ως πεδίο προσφοράς μειώνοντας το πάρε-δώσε πολίτη και πολιτικού, διαμεσολαβώντας όπου υπάρχουν σοβαρά ζητήματα κακής διοίκησης από πολιτικούς ή υπηρεσιακούς παράγοντες, και όχι ως μια μόνιμη αντιμισθία πέντε ετών.

Σε περίπτωση, επομένως, που υπάρξει μια υποψηφιότητα που να συγκεντρώνει τις παραπάνω προδιαγραφές, θα την υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η δεδομένη επιθυμία μας για εκλογή Συμπαραστάτη δεν μπορεί πάντως να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή του να μην αποτελεί πολιτικό πρόσωπο ή πρόσωπο που έχει άμεση σχέση με την πολιτική εξουσία.

Σε κάθε περίπτωση, το Project, αποδεικνύοντας και πάλι πόσο το ενδιαφέρει να εκλεγεί Συμπαραστάτης, θα διοργανώσει μέσα στο Σεπτέμβριο ημερίδα για το θέμα αυτό με καλεσμένο τον εκλεγμένο Συμπαραστάτη του δήμου Αθηναίων κατά την περασμένη θητεία, Βασίλη Σωτηρόπουλο, που έχει ήδη αποδεχθεί την πρότασή μας.

facebook:       www.facebook.com/project.drama2020
web:               www.projectdrama2020.gr
e-mail:            project.drama2020@gmail.com


Ομάδα τύπου Project Δράμα 2020