7 Οκτ 2014

Η Λυδία διαμαρτύρεται για το δρόμο που κλείνει

Άρχισε χθες να προετοιμάζεται ο αποκλεισμός της παλιάς εθνικής οδού Καβάλας – Δράμας, ο οποίος θα ισχύσει από σήμερα, ειδικότερα το τμήμα του δρόμου, από το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων μέχρι τη Λυδία.


Το πρωί στην είσοδο του συγκεκριμένου τμήματος μπροστά στο αρχαίο θέατρο ήταν δημοτικοί υπάλληλοι. Προς το μεσημέρι εμφανίστηκε προσωπικό της ΔΕΣΕ αλλά και προσωπικό της τροχαίας.

Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι αποφασισμένες ώστε ο δρόμος να κλείσει σήμερα, αφού τοποθετηθεί πρώτα η απαραίτητηη σήμανση, ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Όμως στην περίπτωση που εξετάζουμε τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Ο δρόμος κλείνει κατ΄ απαίτηση της αρχαιολογίας για ενοποιηθεί ο όμορος αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων. Οι κάτοικοι της Λυδίας διαμαρτύρονται γιατί έτσι απομονώνονται από τις Κρηνίδες. Για να κινηθούν πια από τη Λυδία στις Κρηνίδες και το αντίστροφο, πρέπει να κάνουν μία μεγαλύτερη διαδρομή, έναν ολόκληρο κύκλο, που αναφέρεται και στην εθνική οδό Καβάλας – Δράμας, το τμήμα της παράκαμψης Κρηνίδων.

Ταυτόχρονα αποκλείει την κίνηση μέσα από τη Λυδία, από όπου για παράδειγμα θα πάψουν να περνούν τα λεωφορεία της Δράμας, ενώ και για τα λεωφορεία της Καβάλας, υπάρχει θέμα, αφού για να μπούνε στη Λυδία – όταν ο δρόμος αλλάξει – θα πρέπει στον κόμβο της Λυδίας επί της παράκαμψης Κρηνίδων, να μπούνε φωτεινοί σηματοδότες κάτι που ακούγεται απλό αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει. Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κιοσές, είπε χθες στην εφημερίδα μας, ότι δεν υπάρχει σωστή προετοιμασία για τη συγκεκριμένη κυκλοφοριακή αλλαγή. Είπε ότι υπάρχει πρόβλημα για τα λεωφορεία που θα πρέπει να μπαίνουν στη Λυδία. Είπε ότι επιβαρύνεται με επιπλέον χιλιόμετρα η επικοινωνία της Λυδίας με τις Κρηνίδες, ζήτησε ο δρόμος να κλείσει όταν θα είναι έτοιμα ν΄ αρχίσουν τα έργα της αρχαιολογίας. «Τα έργα της αρχαιολογίας θ΄ αρχίσουν άμεσα; Δε νομίζω. Αν δεν ξεκινήσουν τα έργα να μην κλείσει ο δρόμος», είπε χθες ο Ν. Κιοσές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Λυδίας Γιάννης Βοϊδης είπε τα εξής: «Αυτό είναι ένα παλιό ζήτημα που υπάρχει. Η αρχαιολογία απ΄ ότι έχω ακούσει δικαιώθηκε, τα δημόσια κτήματα να πάρουν το χώρο και να κλείσει ο δρόμος.

Εμείς σαν Λυδία ζητάμε -από τη στιγμή που δε γίνεται τίποτα άλλο και θα κλείσει ο δρόμος – την τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη επί της παράκαμψης των Κρηνίδων, στη διασταύρωση για Λυδία, γιατί νομίζω πως υπάρχει επικινδυνότητα, θα έχουμε πρόβλημα με τα σχολικά αυτοκίνητα, τα ΚΤΕΛ. Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Δράμας δεν μπαίνουνε μες στη Λυδία. Να συνεννοηθεί ο Δήμος Καβάλας γι΄ αυτά τα θέματα.

Εμείς ζητάμε όλα αυτά να γίνουν άμεσα και μετά να κλείσει ο δρόμος. Απαίτηση δική μας ήταν τώρα αυτή. Τώρα θα κλείσει ο δρόμος χωρίς να έχουνε γίνει θέματα που θα έπρεπε να προηγηθούνε του κλεισίματος. Νομίζω πως τις επόμενες ημέρες θα έχουμε σοβαρά προβλήματα, καθώς δε θα μπαίνουν τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ Δράμας και Καβάλας δε θα μπαίνουν στη Λυδία, θα ξεσηκωθεί ο κόσμος του χωριού και δεν ξέρω τι θα επακολουθήσει».