28 Ιαν 2015

Γιατί δεν ανοίγει το ξενοδοχείο στην Αγία Βαρβάρα;

Του Θανάση Πολυμένη
  
Τα παράπονα του κ. Μανόλη Λεδάκη, ιδιοκτήτη του περίφημου πια νέου ξενοδοχείου στην πόλη της Δράμας στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, δέχτηκε προ ημερών η εφημερίδα (Πρωινός Τύπος) μας, για το ότι αργεί να ανοίξει.


Η αλήθεια είναι ότι πολλοί αναρωτιούνται για το άνοιγμα του νέου ξενοδοχείου το οποίο δημιουργήθηκε στην παλιά καπναποθήκη ακριβώς μπροστά στις πηγές τις Αγίας Βαρβάρας. Σε επικοινωνία που είχε μαζί μας ο κ. Λεδάκης, θέλησε να καταδείξει την κατάσταση που επικρατεί και ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια, προκειμένου να μπορέσει να φτάσει στην ημέρα των εγκαινίων του ξενοδοχείου.

Πάνω απ’ όλα, ο ίδιος ο κ. Λεδάκης έλεγε με παράπονο: «Ο αγώνας μου δεν πιάνει τόπο στη Δράμα. Δεν ενδιαφέρονται οι δημοτικές αρχές για τα προβλήματα, να ξεβρομίσουν. Με ρωτάνε πότε θ’ ανοίξω, και τους λέω, πηγαίνετε στο δήμαρχο να σας πει πότε θ’ ανοίξω. Εγώ μ’ αυτά τα χάλια δεν ανοίγω το ξενοδοχείο… μ’ αυτές τις βρωμιές της περιοχής, να έρχονται οι ξένοι και να μου βάζουν βαθμολογία 4 και 5 και το operator tour να μη μου φέρνει πελάτες λόγω περιβάλλοντος χώρου. Ένα πεζοδρόμιο δεν έχουν κάνει… περιμένουν ανάπτυξη, περιμένουν να φέρω κόσμο! Μ’ αυτά τα χάλια δεν γίνεται».

Το μεγάλο μέρος του προβλήματος εντοπίζεται κυρίως στις αυθαίρετες κατασκευές που υπάρχουν ακριβώς μπροστά από την πρόσοψη του ξενοδοχείου, που βλέπει στο παλιό καφέ «Ύδραμα», ιδιοκτησίας του Δήμου Δράμας που λειτουργούσε από ιδιώτη. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή, αυτή η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια και ακόμα δεν έχει τελεσιδικήσει.

Όμως ο κ. Λεδάκης δεν μένει εκεί. Όπως μας εξηγεί, «σήμερα με το ίντερνετ δεν μπορείς να κρυφτείς. Έρχεται ένας πελάτης και μου βάζει βαθμολογία χαμηλή, εγώ πώς θα φέρω κόσμο… θα βλέπουν τη βαθμολογία και δεν θα πατάει άνθρωπος… και είναι για τη Δράμα». Μας εξηγεί ότι ετοιμάζει κάποια τουριστικά πακέτα για την περιοχή με επισκέψεις στο Λίσσε, στο Καράντερε, στο Σπήλαιο Αγγίτη κτλ., «όμως μ’ αυτή την ακαταστασία της περιοχής εδώ γύρω, πεζοδρόμια, βρωμιές, κακομοιριές δεν μπορώ να τους φέρω, δεν θ’ ανοίξω δηλαδή…»

Δηλώνει μάλιστα ότι έχει κουραστεί από τις αρχές, ότι «τρεισήμισι χρόνια με τυραννάνε… δεν πάει άλλο… Είναι αμαρτία που έχω ρίξει τόσα λεφτά εδώ πέρα… νοιώθω πολύ ηλίθιος…»

Σε άλλο σημείο των όσων καταγγέλλει ο κ. Λεδάκης, λέει χαρακτηριστικά: «Το ξενοδοχείο θα ανοίξει όταν αποφασίσει ο Δήμος να ασχοληθεί με την περιοχή… αν δεν ασχοληθεί ο Δήμος με την περιοχή εγώ δεν ανοίγω… Και εκβιασμούς να έχουν στο μυαλό τους να τα ξεχάσουν… πονηρές σκέψεις και τέτοια…», ενώ προχωρά περισσότερο και μας αποκαλύπτει ότι του έγιναν καταγγελίες ακόμα και από τον Σύλλογο Ξενοδόχων Ν. Δράμας, με αποτέλεσμα να σταματήσει το έργο για επτά μήνες.

Μας αποκαλύπτει μάλιστα, ότι του έχουν κάνει ακόμα και καταγγελία στην Τράπεζα Ελλάδος, «…για να ελέγξουν αν τα λεφτά που φέρνω στη Δράμα είναι “άσπρα” ή “μαύρα”. Δηλαδή έτσι θέλουμε την ανάπτυξη, μ’ αυτή τη λογική;», αναρωτιέται ο κ. Λεδάκης.


Τι λέει ο δήμαρχος Δράμας

Αναφορικά με τα όσα λέει ο κ. Λεδάκης, επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, ο οποίος μας είπε ότι όντως η υπόθεση αυτή βρίσκεται στα δικαστήρια και ότι δυστυχώς για τις αυθαίρετες κατασκευές δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αν δεν υπάρχει τελική απόφαση του δικαστηρίου. Είπε συγκεκριμένα ο κ. Μαμσάκος: «Το θέμα αυτό βρίσκεται στα δικαστήρια, τα οποία δεν έχουν βγάλει ακόμα απόφαση. Ο κ. Λεδάκης θέλει, μέσα στην περιουσία του Δήμου, επειδή υπάρχουν οι αυθαίρετες κατασκευές, να τις γκρεμίσουμε. Το θέμα είναι ότι, υπάρχει μια δικαστική διαδικασία… πώς να το ρίξω εγώ; Εκεί είναι όλο το θέμα. Δεν είναι στη δική του περιουσία… είναι στην περιουσία του Δήμου. Προσπαθούμε να βρούμε την κοινή λύση να μην φτάσουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να μπορέσουμε από την στιγμή που δεν έχουμε ακόμα τα κλειδιά να τα γκρεμίσουμε. Υπάρχει σε εκκρεμότητα ακόμα δικαστική διαμάχη. Υπάρχουν κατασκευές, οι οποίες με τον τελευταίο θα μπορούσαν να νομιμοποιηθούν.»

Σε άλλο σημείο της επικοινωνίας μας με τον δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, μας είπε: «Εγώ τον καταλαβαίνω, είμαι μαζί του. Επένδυση κάνει ο άνθρωπος, ανάπτυξη δίνει στη Δράμα. Αλλά δεν τελείωσε αυτή η διαδικασία. Έχω όλη την καλή διάθεση να βοηθήσω και να ανοίξει το ξενοδοχείο. Αλλά αν δεν υπάρξει μια συμβιβαστική λύση, θα πρέπει να περιμένω την απόφαση του δικαστηρίου.»