8 Απρ 2015

Ελληνικό χρέος...ένας λογαριασμός.. που δεν ελέγχθηκε ποτέ..

Του ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
 
Στην καθημερινή ζωή όλοι κάνουμε αγορές. Όλοι πάμε σε ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ. Και πάντα στο τέλος ζητάμε τον λογαριασμό. Βέβαια κάποιος νοήμων άνθρωπος δεν πληρώνει δεν τον κοιτάξει κιόλας. Ποτέ δεν πας σε μια ταβέρνα.. και πληρώνεις αν δεν δεις τον λογαριασμό. Και φυσικά αν σου έχει χρεώσει κατά λάθος ή και επίτηδες κάτι παραπάνω ..τότε σίγουρα το λες… και φυσικά διαγράφεται, από τον λογαριασμό. Είναι όπως θα λέγαμε στις μέρες μας το επαχθές χρέος, που είναι και της μόδας. 


Βέβαια αυτά διέπονται από κανόνες και όρια. Έτσι υπάρχει  η αστυνομία και η καταγγελία σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Με αυτό το μικρό παράδειγμα καθημερινότητας ήθελα να πω ότι ο κάθε νοήμων άνθρωπος …δεν χρειάζεται να έχει πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, για να το κάνει αλλά την ελάχιστη ικανότητα υπαρκτής νοημοσύνης.

Ο λογαριασμός λοιπόν σερβιρίστηκε και στην Ελλάδα, από τους χρεωστές της και μετά από πολλές διαπραγματεύσεις μπήκαμε στα μνημόνια. Αλήθεια. Υπήρχαν αυτές ποτέ οι διαπραγματεύσεις ή ήταν το κόλπο, κάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε για να μην μπούμε ότι παραδοθήκαμε αμαχητί. Και ενώ άλλαξαν κυβερνήσεις, υπόνοιες και φυσικά καταφανές μαρτυρίες για την μη καλή απόδοση του λογαριασμού και μάλιστα ενός παραφουσκωμένου λογαριασμού. Στο τέλος κληθήκαμε να πληρώσουμε. Σορία σκανδάλων και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος σε 35 χρόνια της διαδικασίας αύξησης του χρέους. Κανόνια που αγοράστηκαν χωρίς άρματα, και πυροβόλα χωρίς βλήματα. Πάμπερς που αντί για κόπρανα ..περιείχαν ….εκατομμύρια δραχμές της εποχής εκείνης, μίζες ξένων εταιρειών που στο τέλος κοστολόγησαν σε πολλαπλάσιο τον τελικό λογαριασμό του πραγματικού και στο τέλος όλα καλά και ωραία. Βέβαια και οι Ολυμπιακοί αγώνες. Με υπέρβαση αρκετών δις ευρώ.. Στο τέλος τα Ολυμπιακά ακίνητα στολίδι πραγματικό της Ελλάδος ..απαξιώθηκαν και καταρρέουν. Δεν τα πούλησαν αλλά απλά περίμεναν να γίνουν ερείπια για να τα πάρει κάποιος κοψοχρονιά.

Και φυσικά το μεγάλο κόλπο. Η αγρανάπαυση και οι μειώσεις στις ποσοστώσεις γάλακτος, που επέφεραν την τελική χαριστική βολή στην Ελληνική οικονομία αφού διέλυσαν και τον δευτερογενή τομέα. Ο λογαριασμός φούσκωνε, μέχρι που έσκασε. Και όμως οι εταίροι μας ήξεραν τι γινότανε. Αλλιώς δεν κάνεις τα κρυμμένα χρέη, με τα cds και τα Swaps. Δεν δανειοδοτείς ποτέ κάποιον που ξέρεις ότι δεν θα σε πληρώσει ..εκτός και αν υπάρχει σκοπός. Υπήρχε ίσως σχέδιο ενορχηστρωμένο και από το εσωτερικό για την επικείμενη χρεοκοπία και την δουλοποίηση της Ελλάδος. Το τέλος της εθνικής κυριαρχίας σε μια χώρα που ήτανε πλούσια αλλά την κατέστρεψαν οι καπετάνιοι. Οι καπετάνιοι που διοικούσαν. Που ενώ έβλεπαν ..ότι στα ύφαλα του σκάφους  υπήρχανε τρωκτικά που κατέτρωγαν ακόμα και τα ύφαλα …αλλά αυτοί υψηλά αγνάντευαν. Και όχι με το αζημίωτο φυσικά 300 δις ευρώ εξαφανίστηκαν από τις Ελληνικές τράπεζες την 5ετία 2009-2013. Στο τέλος του 2014 έφυγαν άλλα 11-12 δις. Και το έκτακτο …βαλλόμαστε από έσω …Η υποδιευθύντρια του ΤΧΣ ….έκανε λάθος και έστειλε 1,2 δις πίσω στην Ευρώπη ..από δικά μας λεφτά. Και όμως καμία επίπτωση σε αυτό το τραγικό λάθος.

Το μεγάλο κόλπο. Τα ΜΜΕ. Άτομα που δεν είχαν ψωμί να φάνε …σε μια πενταετία έγιναν καναλάρχες, μεγαλοεπιχειρηματίες, κλπ ..και οι μεγαλοεπιχειρηματίες ….μικρομεσαίοι ..γιατί έτσι απαιτούσε η νέα διακυβέρνηση ..εξ άλλου ήθελε ανθρώπους πιόνια και όχι ..ανθρώπους με πυγμή και βούληση.  Επιδοτήσεις επί των επιδοτήσεων. Και λυσσαλέα προπαγάνδα. Βέβαια είπαμε με το κέρδος μας είναι τα λεφτά και ας πουλάμε ολόκληρη την χώρα μας. Η Ελβετία και οι φορολογικοί παράδεισοι να είναι καλά. Τους ενδιέφερε  μόνο να πληρώσουμε και ας μην εισπράτταμε τίποτα. Και φυσικά η παραγωγή από το κακό στο χειρότερο. Το τελευταίο πλήγμα που ανακινώθηκε…-40% μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Τους ενδιέφερε,  μόνο να πάρουμε την δόση μας όπως οι ναρκομανείς για να πληρώσουμε ….τι;…. Τα καταστροφικά δάνεια. Το ομορφότερο των ομορφότερων όμως. Μερικά ανδρείκελα ανθρώπινης ύπαρξης βγάλανε και νόμους. Θα δουλεύουμε και τις Κυριακές και τις αργίες ..και όποτε θες. Αρκεί να ικανοποιήσουμε τους δανειστές. Καμιά υπόσταση στην ανθρωπιά, στην οικογένεια και έστω στο δικαίωμα να έχεις μια μέρα κενό. Αυτοί μάλιστα κατηγορούσαν τους άλλους για Αθεϊσμό …κάποιος ας τους πει ότι ακόμα και ο Θεός την 7η μέρα αναπαύτηκε.

Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ..για το πώς έγιναν ..ποιος τα έκανε ..γιατί τα έκανε ..γιατί φτάσαμε εκεί. Και πως θα πάρεις τα δάνεια …για να αποπληρώσεις άλλα δάνεια και μόνο φυσικά τους τόκους ..ενώ το κεφάλαιο ..όλο και αυξάνει;. πως θα φτάσεις στο τέλος να αποπληρώσεις το χρέος.; Με τις στρατιές ανέργων; Με τους μισθούς πείνας; Με την ανύπαρκτη παραγωγή, αφού θες να εισάγεις τα πάντα, ενώ είχες τα πάντα. Με τον εξευτελισμό όλων των δομών; Είναι αλήτες οι αστυνομικοί, κοπρόσκυλα οι καθηγητές, αλήτες οι εφοριακοί, τα πανεπιστήμια είναι άνδρα διαφθοράς, κλπ …και όμως από αυτές τις δομές βγαίνουν τα μεγαλύτερα κεφάλια της Ευρώπης και με την πενιχρή χρηματοδότη που έχουν. Από την άλλη …μας νοιάζει τι λέει το BBC, η Ντοιτσε Βέλε και ότι πορνοφυλλάδα θέλεις που θα βγάλει ένα άρθρο. Εμείς κοιτάμε μόνο να ξεμπροστιάσουμε ότι Ελληνικό.

Από την άλλη κανένα δικαίωμα από τα δικά τους δεν χρειάστηκε να το καταπατήσουν. Εσείς θα παίρνεται ..μισθό 400 ευρώ που είναι και πολλά …αλλά εμείς 5-6000 χιλιάρικα ….και φυσικά αφορολόγητο..60-70.000 ευρώ και ο μήνας έχει εννιά. Ολόκληρες οικογένειες στην βουλή να σου μιλάνε για ιδιωτική πρωτοβουλία …όταν όλοι είναι .....στο δημόσιο. Ο άλλος ακόμα και το γραφείο του το στόλισε η Σίμενς, μην και ξοδευτεί. Ενώ άλλος διατελέσας για μια τριετία πρωθυπουργός που έπεσε σαν φράπα μόνος τους από το δένδρο ….δεν δίνει το γραφείο του ..που είναι δικαίωμα του. Και φυσικά η ασυδοσία δεν έχει όρια, με τα δύο πόδια στον τάφο ….και το ταμάχι ..όπως έλεγε και ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου.. ταμάχι. Είναι δικαίωνα του, ενώ δικό μας δεν είναι το δικαίωμα στην ζωή.

Και σήμερα που γίνεται η εξεταστική τους νοιάζει όνο ποιος την έκανε. Δεν λένε ότι επιτέλους έγινε. Και φυσικά δεν είναι το μέλημα τους για το ποιος. Απλά κτυπάνε αυτόν που τους ενοχλεί. Γιατί αν βγει η αλήθεια …..κακός κοριός στον κόρφο τους. Θα βγουν όλα τα εκτρώματα που έγιναν σε βάρος της χώρας.

Το ότι φτάσαμε έως εδώ χωρίς κανείς να ελέγξει τον λογαριασμό …είναι τελείως παρανοϊκό. Και φυσικά αντιβαίνει και στην ελάχιστη νοημοσύνη ανθρώπινου νου. Ένας απλός αγωγιάτης …θα το έβλεπε …αυτοί από τα Χάρβαρντ ….δεν ξέρουν τίποτα ..δεν είδαν τίποτα …απλά υπόγραφαν ..και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί φούσκωναν.

e-mail: panosmandalos@yahoo.gr