1 Φεβ 2016

Project Δράμα 2020: Παραίτηση του προέδρου του ΔΣ Δράμας ζητάει το Project

Η ένδεια της δημοτικής αρχής, εμφανής μετά από ενάμιση χρόνο πλέον, νομοτελειακά οδηγεί στον αυταρχισμό προς τις αντιπολιτεύσεις. Με λύπη μας, αυτός ο αυταρχισμός εκφράζεται από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) κ. Μπλούχο...


...τον οποίο περιβάλλαμε με την εμπιστοσύνη μας θεωρώντας ότι θα κρατάει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση. Είναι πράγματι δύσκολο να είσαι μέρος μιας αρχής που θεωρείς κατώτερη των ικανοτήτων και των φιλοδοξιών σου, αλλά το να μετατρέπεις τη δική σου άστοχη συμπόρευση σε αυταρχική καταστρατήγηση του κανονισμού του ΔΣ δεν μπορεί να είναι αποδεκτό.

Κάτψ από αυτές τις συνθήκες λοιπόν, πραγματοποιήθηκε χθες, 31-01-2016, η ειδική συνεδρίαση του ΔΣ Δράμας με αποκλειστικό θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, η οποία, με αποκλειστική ευθύνη του προέδρου του ΔΣ, κ. Μπλούχου και του δημάρχου κ. Μαμσάκου, εξελίχθηκε σε φιάσκο.

Αντιγράφουμε από τον κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ Δήμου Δράμας, ο οποίος είναι σε ισχύ από το 2011:

Άρθρο 13
Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής

Παράγραφος 2:
Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του  ΔΣ γίνεται μέχρι τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες  νωρίτερα, με κάθε πρόσφορο τρόπο, με ευθύνη του Προέδρου. Σε αυτήν καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης. (Σε περίπτωση δήμου με πληθυσμό πάνω από 50,000 κατοίκων, όπως ο δήμος Δράμας, μπορεί η συνεδρίαση αυτή να γίνει μέχρι 31-01-2016, όπως ορίζει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων).

Παράγραφος 4:
Ο Πρόεδρος του ΔΣ επιμελείται σε συνεργασία με το Δήμαρχο και τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τη σωστή οργάνωση της συνεδρίασης και την εμπεριστατωμένη σύνταξη του απολογισμού των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής στους τομείς που αφορούν την οικονομική κατάσταση, τη Διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης. Με ευθύνη του Προέδρου του ΔΣ πέντε (5) μέρες πριν από τη συνεδρίαση βρίσκονται στη διάθεση των δημοτικών παρατάξεων το κείμενο του απολογισμού πεπραγμένων με όλα τα στοιχεία που το συνοδεύουν.

Παράγραφος 5:
Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του ΔΣ τη συζήτηση διευθύνει ο Πρόεδρος του ΔΣ. Ο Δήμαρχος εκ μέρους του ΔΣ ενημερώνει το ακροατήριο για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και στη συνέχεια τοποθετούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις δια των εκπροσώπων τους με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης. Επίσης, μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του ΔΣ και τα μέλη των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

1)  Βάσει της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του ισχύοντος κανονισμού λειτουργίας του ΔΣ, ο πρόεδρος, κ. Μπλούχος, έπρεπε να ειδοποιήσει παρατάξεις, φορείς και πολίτες, το αργότερο στις 16-01-2016. Αντί αυτού, ειδοποιήθηκαν στις 26-01-2015,  μόλις 5 ημέρες πριν τη διεξαγωγή της συνεδρίασης.
2)  Βάσει της παραγράφου 4 του άρθρου 13 του ισχύοντος κανονισμού λειτουργίας του ΔΣ, ο πρόεδρος, κ. Μπλούχος, έπρεπε να είχε στείλει μέχρι τις 26-01-2016 στις δημοτικές παρατάξεις το κείμενο του απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής και όσα στοιχεία το συνοδεύουν. Αυτό δεν έγινε ποτέ από τον πρόεδρο ή τη δημοτική αρχή.
3)  Βάσει της παραγράφου 5 του άρθρου 13 του ισχύοντος κανονισμού λειτουργίας του ΔΣ, ο πρόεδρος κ. Μπλούχος, έπρεπε να τηρήσει τη σειρά των ομιλούντων και μετά την εισήγηση του δημάρχου να δώσει το λόγο στους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης και έπειτα στους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους. Αντί αυτού, ο πρόεδρος επέμενε πως η σειρά δεν καθορίζεται συγκεκριμένα από τον ισχύοντα κανονισμό λειτουργίας και έδωσε το λόγο πρώτα σε αντιδημάρχους, προέδρους δημοτικών επιχειρήσεων και εντεταλμένους συμβούλους του δημάρχου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, καθώς και τη σταδιακή αποχώρηση των ΜΜΕ, που κάλυπταν τη συνεδρίαση λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος σε έναν τρίωρο σχεδόν μονόλογο της δημοτικής αρχής.

Το Project Δράμα 2020 αποχώρησε συμβολικά από την ειδική συνεδρίαση καθ’ όλη τη διάρκεια των ομιλιών των αντιδημάρχων, προέδρων και εντεταλμένων συμβούλων, όχι σε ένδειξη ασέβειας προς τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, αλλά για να καταδείξουμε την αντίθεσή μας στον τρόπο που ο πρόεδρος του ΔΣ επιλέγει να προεδρεύει, καταπατώντας τον κανονισμό λειτουργίας. Επιστρέψαμε όταν ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των συνεργατών του δημάρχου και τοποθετηθήκαμε επί του απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, όπως οφείλαμε να κάνουμε βάσει της θέσης που μας όρισαν οι πολίτες στις δημοτικές εκλογές, αυτήν την αντιπολίτευσης.

Θεωρούμε ότι μετά από την αποδεδειγμένη καταπάτηση του κανονισμού λειτουργίας του ΔΣ, ο δήμαρχος έχει δύο επιλογές. Ή να ζητήσει την παραίτηση του προέδρου του ΔΣ ή να μπει και ο ίδιος στο κάδρο της ανικανότητας εκτέλεσης των καθηκόντων του κ. Μπλούχου. Σε κάθε περίπτωση, το Project Δράμα 2020, αναγκάζεται μετά λύπης να αποσύρει τη στήριξή του στο πρόσωπο του προέδρου του ΔΣ, η οποία άλλωστε είχε, αρχικά, εκφραστεί με την υπερψήφιση της υποψηφιότητάς του, ως πρόταση της δημοτικής αρχής.

Επειδή αναμένουμε από την πλευρά της δημοτικής αρχής να χρησιμοποιήσει και πάλι το παρελθόν και τι έχει γίνει σε αυτό με την αντίστοιχη συνεδρίαση του 2013, όπως άλλωστε έκανε ήδη ο κ. Μπλούχος κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είναι αποδεκτή για εμάς η επιχειρηματολογία, που ακούγεται κατά κόρον από τα στόματα των συμβούλων της δημοτικής αρχής, ότι και οι «άλλοι» έκαναν τα ίδια. Εμείς δεν είμαστε οι «άλλοι». Ας ψάξουν στον πολιτικό τους καθρέφτη για να βρούνε τους «άλλους». Το Project Δράμα 2020 ήρθε για να αλλάξει τις κακές τακτικές του μοντέλου αυτοδιοίκησης που διοικεί το δήμο Δράμας εδώ και πολλά χρόνια.

Εδώ μπορείτε να βρείτε την τοποθέτηση του δημοτικού μας συμβούλου Βαγγέλη Καλφόπουλου για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής:

facebook:       www.facebook.com/project.drama2020
web:               http://projectdrama2020.blogspot.gr/ 

και εδώ το βίντεο με τις δηλώσεις του για τη συμβολική αποχώρηση του Project από τη συνεδρίαση, από το κανάλι Star Βορείου Ελλάδος:
  
Ομάδα Τύπου Project Δράμα 2020


Ειδική απολογιστική συνεδρίαση 31/1/2016- Τοποθέτηση δημοτικού συμβούλου Project Δράμα 2020, Βαγγέλη Καλφόπουλου

Πρόεδρε του ΔΣ, Δήμαρχε, δημοτικοί σύμβουλοι, κυρίες και κύριοι,

όταν το Project Δράμα κατέθεσε το πρόγραμμά του για τις εκλογές του 2014 πολλοί εξεπλάγησαν από τη διαφορετικότητα και τη φρεσκάδα του και δικαίως. Αργότερα φυσικά, εξεπλάγησαν και από την ισχυρή αποδοχή που είχε, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην κάλπη. Για εμάς το πρόγραμμα αυτό ήταν και είναι το σχέδιο μας, το project μας για τη Δράμα στη δημοτική περίοδο 2014-2019. Ένας από τους βασικούς πυλώνες αυτού είναι η συμμετοχικότητα, το να αποκτήσουν οι δημότες γνώση και πρόσβαση στη δημοτική διοίκηση, που εξασκείται για τα δικά τους συμφέροντα σε τοπικό επίπεδο. Αντί να έχουμε έναν Δήμο περίκλειστο, απόμακρο με κίνδυνο να είναι και αδιαφανής σε όλα τα επίπεδα προτάσσουμε και υπηρετούμε την ανοιχτή, καθαρή διοίκηση με όλες τις ενέργειες μας όλο αυτό το διάστημα. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι εμείς τόσο ως παράταξη όσο και ως εκπροσώπηση στο ΔΣ κάναμε ήδη 2 απολογισμούς, έναν με τη συμπλήρωση των πρώτων εκατό ημερών μας στο συμβούλιο το Δεκέμβριο του 2014 κι έναν της γενικότερης παρουσίας μας τον Οκτώβριο του 2015, πάντοτε με σκοπό να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους δημότες να έρθουν κοντύτερα στη δημοτική διοίκηση.

Άρα δεν πρέπει να αποτέλεσε έκπληξη, για όσους μας παρακολουθούν, η υπόμνησή μας προς τη δημοτική αρχή να κάνει το προβλεπόμενο από το νόμο χρέος της, να δώσει απολογισμό δράσεων του πρώτου έτους. Κάνει, λοιπόν, μια απολογιστική συνεδρίαση στην τελευταία προβλεπόμενη από το νόμο ημέρα, χωρίς να τηρηθεί η δεκαπενθήμερη προθεσμία για να ειδοποιηθούν όχι μόνο  οι φορείς- πράγμα σχετικά εύκολο- αλλά και ο δημότης, που μένει στα πλέον απομακρυσμένα σημεία του Δήμου. Μετατρέπεται έτσι μια θεσμική υποχρέωση σε φορτίο και αυτό μεταφράζεται στους δημότες σε αδιαφορία για αυτούς που τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παραίτηση από τα κοινά. Βέβαια, αυτό μπορεί να βολεύει αρκετούς, για τους οποίους διαχρονικά το κλειστό σύστημα ήταν αναγκαίος όρος για να έχουν την εξουσία. Αλλά, οι καιροί έχουν αλλάξει και θα βάλουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όποιον δεν αλλάξει μαζί τους!

Έτσι είναι και λογικό όσοι δεν πιστεύουν στη συμμετοχικότητα και τη δημοτική λογοδοσία να μπερδεύουν τον απολογισμό με πανηγυρικούς λόγους. Γιατί, κυρίες και κύριοι, ένας σωστός απολογισμός πρέπει να γίνεται πάντοτε με δεδομένο, πρώτα από όλα το πρόγραμμα με το οποίο καταλήφθηκε η δημοτική αρχή και στη συνέχεια με τις ανάγκες που είχε και έχει ο Δήμος σύμφωνα με τους κρατούντες την εξουσία. Πρόγραμμα και γνώση των αναγκών! Αν δεν αντιπαραβάλλεις τον όποιο απολογισμό απέναντι σε αυτά τα στοιχεία, θα έχεις μονάχα ένα κακοστημένο επικοινωνιακό γεγονός. Οι ανάγκες όμως της εποχής δεν σηκώνουν φιέστες. Οι ανάγκες του Δήμου δεν αρκούνται σε ευκαιριακές μεγεθύνσεις δράσεων, δεν αρκούνται στον χωρισμό των δημοτών σε δικούς μας και σε άλλους, δεν αρκούνται σε μια διαχειριστική και ανέμπνευστη λογική. Δε φτάνει το να εξαντλούμε την αναπτυξιακή μας δυναμική σε σχέδια θερμοκηπίων που τυχαίνει να είχαμε στο προσωπικό μας γραφείο και τα παρουσιάζουμε ως ευκαιρίες, δε φτάνει το να κάνουμε ελλειματικές σε χρήμα δράσεις μόνο για να ποζάρουμε στις κάμερες χωρίς μάλιστα να δίνουμε οικονομικό απολογισμό. Δεν καλύπτονται οι δημότες με το να κάνουμε μια ανερμάτιστη πολιτική στα απορρίμματα, χάνοντας χρόνο στην εφαρμογή μιας πολιτικής που τελικά εφαρμόσαμε, κάνοντας μόνο ό,τι δεν μπορούμε να αποφύγουμε σε επίπεδο τοπικής διαχείρισης. Και τελικά καταλήγουμε σε αύξηση τελών χωρίς προοπτική μείωσης, που θα μπορούσε να γίνει αν λειτουργούσε σωστά η ανακύκλωση. Δε γίνεται να παραβλέπουμε το νόμο για να κάνουμε χάρες σε δικούς μας, δε γίνεται να τοποθετούμε δίμηνα με κοινωνικά κριτήρια του κου Δημάρχου και να μετατρέπουμε το γραφείο του σε παράρτημα ΟΑΕΔ. Εκτός αν αυτό εννοούσατε στο πρόγραμμα σας ως μονάδα επιτάχυνσης τοπικής απασχόλησης.

Αλήθεια είστε σε θέση να μας πείτε ποιες βάσεις έχετε βάλει για κάτι από αυτά που υποσχεθήκατε στο μεταφυσικού χαρακτήρα, νερό-γη-άνθρωπος, πρόγραμμα σας; Αναρωτιέμαι όμως, πώς να είστε σε θέση από τη στιγμή που δεν έχετε ακόμα καταθέσει το επιχειρησιακό σχέδιο 2015-2019, κάτι που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το Φθινόπωρο. Μήπως πέρα από τη διαχείριση προγραμμάτων από το κεντρικό κράτος θα ασχοληθούμε κάποτε με την εκπόνηση ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής, πάνω στην οποία σας έχουμε καταθέσει προτάσεις από τον Ιούλιο και ακόμα περιμένουμε να συγκαλέσετε σχετική επιτροπή; Μήπως πέρα από το να φωτογραφιζόμαστε στο κόκκινο χαλάκι του Φεστιβάλ στο Ωδείο, θα ασχοληθούμε πότε με σχέδιο για τον πολιτισμό κάνοντας την ειδική διαπαραταξιακή επιτροπή, που εξαγγείλατε ως πρόθεση ήδη από την περασμένη Άνοιξη; Αν δεν έχετε τη διάθεση κύριοι της δημοτικής αρχής να υλοποιήσετε αυτά που λέτε, απλώς μην τα λέτε γιατί μπαίνουν και αυτά στον απολογισμό σας!

Θα μπορούσα να ασχοληθώ επί μακρόν με τέτοιου είδους επιχειρήματα απέναντι σας. Αντί αυτού όμως θα κάνω και από αυτό το βήμα τον απολογισμό της παρουσίας μας στο δημοτικό συμβούλιο για όλο αυτό το διάστημα και θα καλέσω τους δημότες να βγάλουν τα συμπεράσματα τους, έχοντας υπόψη τους ασφαλώς το γεγονός ότι το Project Δράμα έχει μία μόνο εκπροσώπηση. Θυμίζω τους άξονες του προγράμματος μας, τους οποίους οι δράσεις μας προωθούν: Ταυτότητα του Δήμου, Ζωή στη Δράμα, Κοινωνική πολιτική και φυσικά συμμετοχικότητα.

Από το φθινόπωρο του 2014 ξεκινήσαμε με προ ημερησίας ερώτηση να θέτουμε το ζήτημα της πράσινης ταυτότητας του Δήμου, που θεωρούμε ότι είναι βασικό στοιχείο της:

  • Θέσαμε το ζήτημα της ανάπλασης του χειμάρρου Μοναστηρακίου από τη γέφυρα Αντιγόνου μέχρι τη Βενιζέλου. Ζητήσαμε να γίνει ευρύς διάλογος μεταξύ των πολιτών για την κατασκευή αυτού του γραμμικού πάρκου, όπως αποτυπώνεται σε συγκεκριμένη μελέτη που υπάρχει. Προκαλέσαμε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και γενικά αναταράξαμε τα νερά γύρω από ένα θέμα που έδειχνε να λιμνάζει.
  • Κάναμε ερώτηση σχετικά με τα ζητήματα πλημμυρισμού και το αν υπήρχε σχέδιο από τη δημοτική αρχή για αυτά, τον Απρίλιο του 2015.
  • Ζητήσαμε δύο φορές την ένταξη του Δήμου στο δίκτυο ελληνικών πράσινων πόλεων, το οποίο έχει πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα από άλλα δίκτυα γενικά αναπτυξιακού- και κάπως ασαφούς- περιεχομένου και στο οποίο συμμετέχουν Δήμοι από τους οποίους μπορούμε να αντλήσουμε καλές πρακτικές, όπως η Αλεξανδρούπολη, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη ή τα Τρίκαλα.
  • Κάναμε σωρεία ερωτήσεων σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν στα πάρκα της Αγίας Βαρβάρας, στο κεντρικό και στο πάρκο Κυπρίων αγωνιστών.
  • Καταθέσαμε πρόταση για την ανάδειξη του Κορυλόβου με βάση τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται εκεί, παραπεντιστών και δρομέων.
  • Θέσαμε, τέλος, την προοπτική ενός βοτανικού κήπου.

Στο ζήτημα των απορριμμάτων:
  • Συμμετείχαμε στη διευρυμένη σύσκεψη υπό τον δήμαρχο το Μάϊο, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, και από την αρχή επιμείναμε στη λύση που είχε αρχικά προταθεί και τώρα τελικά ακολουθείται.
  • Ρωτήσαμε από τον Ιούνιο του 2015 τι σκοπεύει να κάνει η δημοτική αρχή σχετικά με τα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων, όπως για παράδειγμα η δημοτική κομποστοποίηση, που έθετε η απόφαση μεταφοράς του υπολείμματος τους στις Σέρρες.
  • Κάναμε λόγο από τότε για ανάγκη τοπικού σχεδίου διαχείρισης και υποδείξαμε τη δημιουργία ενός Περιβαλλοντικού Συνδέσμου των δήμων νομού Δράμας, με αφορμή το κοινά διαχειρίσιμο πρόβλημα των απορριμμάτων. Μέσα σε αυτόν θα μπορούσε να δημιουργηθεί και καταφύγιο αδέσποτων ζώων για όλο το νομό.
  • Συμμετείχαμε ενεργά στην εξπρές διαδικασία σύνταξης του ΤΟ.Σ.Δ.Α.  κάνοντας ό,τι προτάσεις θα μπορούσαν να το περισώσουν. Προτείναμε εκεί τη χρηματοδότηση κατά προτεραιότητα των δράσεων που αφορούν τα απορρίμματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ίδιοι πόροι, αλλά αυτό δεν εμφανίστηκε ποτέ στον προϋπολογισμό.

Στην κοινωνική πολιτική:
  • καταθέσαμε δωδεκασέλιδη πρόταση για τη χάρτα κοινωνικής πολιτικής που ανέλαβε να συντάξει η δημοτική αρχή, χωρίς ακόμα να έχει συγκληθεί η επιτροπή από το καλοκαίρι. Κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης μας η συνένωση όλων των δράσεων κοινωνικής πολιτικής κάτω από μία στέγη, καθώς ο πολυκερματισμός ρίχνει την αποτελεσματικότητα.
  • Καταθέσαμε ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, πρόταση για τον δωρεάν εποχικό εμβολιασμό ηλικιωμένων.
  • Με δική μας πρωτοβουλία, ανέλαβε το δημοτικό συμβούλιο τη συγκέντρωση και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη το Σεπτέμβριο 2015, κάναμε πρόταση για μια σύσκεψη αρχηγών για το θέμα αυτό.
  • Επίσης κάναμε από τον Απρίλιο πρόταση να γίνει ο Δήμος μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων κατά του ρατσισμού, πρόταση που βρίσκεται στις ελληνικές καλένδες.
  • Τέλος, προτείναμε η κατανομή των διμήνων που προσλαμβάνει ο Δήμος να γίνεται με καθαρά και διαφανή κοινωνικά κριτήρια, από πριν ορισμένα από την κοινωνική υπηρεσία και με διαδικασία κλήρωσης ανάμεσα σε συνδικαιούχους.


Στην πολιτιστική πολιτική:
  • Έκανε ιδιαίτερη αίσθηση η πρόταση μας να συνταχθεί φάκελος υποψηφιότητας του Δήμου για την ανάληψη της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Αυτή η πρόταση απαντά σε ανάγκες της εποχής, όπως η εξωστρέφεια, η κατανόηση του πολιτισμού ως ανταγωνιστικού και οικονομικού πλεονεκτήματος, η συμμετοχικότητα των πολιτών και τέλος ο σχεδιασμός συνεκτικών πολιτικών. Η διαχείριση της δημοτικής αρχής, που ποτέ δεν πίστεψε σε αυτή τη δυνατότητα, αφού προσπάθησε να καθυστερήσει επί δίμηνο σχεδόν και αφού παρουσίασε μια εισήγηση που τοποθετούσε το κόστος στα 180.000 ευρώ -ενώ τα 168.000 από αυτά ήταν δαπάνες συνεργατών που θα μπορούσαν εύκολα να περιοριστούν- τελικά κατέληξε στο να προτείνει μια επιτροπή για τον πολιτισμό που ακόμα δεν έχει συσταθεί.
  • Θίξαμε με πολιτική γενναιότητα το ζήτημα της χρηματοδότησης των πολιτιστικών συλλόγων, όταν η δημοτική αρχή ρίχνει τις ευθύνες στον οικονομικό επίτροπο.
  • Κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις για το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και προκαλέσαμε συζήτηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή που δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν την επανέλαβε δημόσια. Θεωρούμε ότι το Φεστιβάλ μπορεί με εξωστρεφείς κινήσεις να γίνει κάτι περισσότερο από μια διοργάνωση του συναφούς καλλιτεχνικού χώρου και να δώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα στο Δήμο που μπορεί, αρκεί να μην το κρατάμε δέσμιο διαχειριστικών πολιτικών.
  • Καταθέσαμε από το Νοέμβριο του 2014 ολοκληρωμένη πρόταση για την Ονειρούπολη, όπου ξεχωρίζω τη θέσπιση καλλιτεχνικού διευθυντή που θα ασχολείται όλη τη χρονιά με αυτήν και τη μόχλευση στην Ονειρούπολη ιδιωτικών κεφαλαίων με τελικό στόχο το να μην είναι ελλειμματική για το Δήμο, κάτι που εξακολουθεί μετά από 11 χρόνια εκδηλώσεων.
  • Τέλος, προτείναμε τη δημιουργία ενός μουσείου προσφυγικού ελληνισμού και τη θέσπιση του έτους 2022 ως έτος προσφυγικού ελληνισμού από το Δήμο, προτάσεις τις οποίες επεξεργαζόμαστε με τους πολιτιστικούς συλλόγους και στις οποίες θα επανέλθουμε.

Στον τομέα της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης:
  • Κάναμε πρόταση από την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ, ώστε να γίνεται μια ανοιχτή διαδικασία και τοποθέτηση των μελών των οργανισμών βάσει βιογραφικών και όχι παραταξιακών συγγενειών απαραίτητα.
  • Τοποθετηθήκαμε στη δημοτική αρχή για την αναδιοργάνωση του ΟΕΥ στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης συναφών αντικειμένων κάτω από την ίδια διεύθυνση. Τίποτα δεν έχει γίνει από μια πρώτη ανταλλαγή επιστολών τον Νοέμβριο του 2014.
  • Κάναμε πρόταση για τη μεταφόρτωση των συνεδριάσεων του ΔΣ στο youtube, προκειμένου να μπορούν οι δημότες να τις παρακολουθήσουν όποτε αυτοί επιθυμούν.
  • Πρωτοστατήσαμε στην εκλογή συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης και θα φροντίσουμε να γίνει ουσιαστικά αποδεκτή η θέση αυτή από τους διοικούντες τον Δήμο. 
  • Κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τα δημοτικά τέλη, τόσο στην κατεύθυνση της άμεσης ανταποδοτικότητας στα τέλη καθαριότητας όσο και στο να υπάρχει μια δικαιότερη κατανομή βαρών μέσω επαναπροσδιορισμού των ακινήτων με τη χρήση τεχνολογιών GIS, που ακόμα δεν έχουμε δει στο Δήμο.

Υπάρχουν ασφαλώς και άλλες προτάσεις που καταθέσαμε στο ΔΣ, αλλά θα ήθελα να επικεντρωθώ και στη λειτουργία της παράταξης μας έξω από αυτό. Το Project όλο αυτό το διάστημα έλαβε πολλές πρωτοβουλίες σε θέματα όχι μόνο δημοτικά αλλά και γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος:

  • Εκδήλωση για το θεσμό του συμπαραστάτη με επιφανείς καλεσμένους.
  • Πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον HIV.
  • Εκδήλωση για ευαισθητοποίηση σχετικά με τη μεταμόσχευση νεφρού.
Συμμετείχαμε επίσης σε πρωτοβουλίες άλλων, όπως της διεύθυνσης προγραμματισμού για την εβδομάδα Move  ή της ομάδας Α21 σχετικά με το trafficking. Επίσης, εκπονήσαμε σε ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία την πρόταση μας για το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου και θα την καταθέσουμε όταν ανοίξει η συζήτηση.

Πολλές από αυτές τις προτάσεις θα είχαν ξεκινήσει, αν ήμασταν εμείς δημοτική αρχή και κάποιες θα είχαν υλοποιηθεί ενάμιση χρόνο μετά. Κάποιες από αυτές τις προτάσεις θα μπορούσαν να είναι κομμάτι του σημερινού σας απολογισμού, αν τις είχατε υιοθετήσει.

Είναι στο χέρι μας να επιλέγουμε να βλέπουμε τις συνθήκες ως πρόβλημα και να οχυρωνόμαστε πίσω από αυτές ή ως ευκαιρία και να διπλασιάζουμε την προσπάθεια μας. Είναι στο χέρι των δημοτών να αντιληφθούν ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να οδηγήσουν το Δήμο στον 21ο αιώνα, είναι στο χέρι των δημοτών να ξαναπάρουν κομμάτι της δημοτικής εξουσίας στα χέρια τους!

Ευχαριστώ. 

Καλφόπουλος Ευάγγελος
Δημοτικός Σύμβουλος, Εκλεγμένος επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020